Ondergrond

Bij het installeren van een pelletkachel begin je bij de basis, de ondergrond. De ondergrond moet namelijk stabiel en brandwerend zijn. Is de ondergrond niet geschikt? Maakt niet uit! Dan kan er een vloerplaat aangebracht worden zodat de pelletkachel daarop geplaatst kan worden.

Stroom

Pelletkachels hebben stroom nodig in tegenstelling tot een houtkachel. Een stopcontact in de buurt van een pelletkachel is dus een must.

Aan- en afvoer

Voor de pelletkachel is de aan- en afvoer van lucht heel belangrijk. Hiervoor moet de kachel voorzien zijn van een afvoerbuis die rechtstreeks aangesloten moet worden op de buitengevel. De afvoerbuis voert de rookgassen af. In tegenstelling tot een houtkachel of openhaard heb je géén groot rookkanaal nodig. Een afvoerbuis van 80 mm is voldoende. Om te voorkomen dat er geen tegendruk ontstaat door bijvoorbeeld wind die in het rookkanaal blaast, adviseren we een rookkanaal van min. 1,5 tot 2 meter hoog.

Voor de aanvoer van lucht beschikt de pelletkachel over een rookgasventilator, dat zorgt ervoor dat de pelletkachel geen natuurlijke trek nodig heeft. Zuurstof zorgt voor een goede verbranding, hiervoor zit op de achterkant van de kachel een aanzuigmond. Eventueel kan er op de aanzuigmond een aanzuigleiding aangesloten worden, voor lucht buiten de woonkamer.