Voor uw pelletkachel is regelmatig onderhoud zeer belangrijk. Om een langere levensduur van uw kachel te behalen is goed onderhoud noodzakelijk. Een goed onderhouden kachel heeft tevens een hoger verbrandingsrendement. De ventilatoren in de pelletkachel kunnen vuil worden. Het gevolg daarvan is dat rookgassen niet goed worden afgevoerd. Ook kan er niet genoeg zuurstof bij komen.

Klein onderhoud

Er moet dagelijks onderhoud gedaan worden aan uw pelletkachel. Dat kunt u gemakkelijk zelf doen. Het asbakje van de kachel moet regelmatig geleegd worden, net als de branderruimte. Dit kan gedaan worden met een speciale aszuiger of door middel van een oude stofzuiger. Het gebruiken van een nieuwe stofzuiger raden we af, want de stofzuiger kan erg vuil worden door het as. Er zijn pelletkachels met een roterende brander kam, zodat de branderruimte automatisch schoon blijft. Om zo weinig mogelijk as te creëren heeft u pellets nodig van goede kwaliteit. Zo heeft u ook het minste schoonmaakwerk.

Groot onderhoud

Bij het grotere onderhoud worden alle aspecten van de kachel nagekeken, zoals de recuperatiekamer, luchtkanalen, rookgasventilator enzovoort. Alle onderdelen worden schoongemaakt en geïnspecteerd. Het is aan te raden om voor de winter de kachel een onderhoudsbeurt te geven, zo is de kans het kleinst om in de winter in de kou te zitten.

Als de kachel minder goed stookt, of als er meer as vrij komt, zult je onderhoud nodig hebben. Om de kachel zo goed mogelijk te laten draaien zijn goede pellets noodzakelijk. Goedkope pellets zorgen op langere termijn voor meer onderhoudskosten en schoonmaakwerk. Goedkopere pellets verschillen vaak van materiaal en formaat waardoor er meer as van de pellets af komt. Dit kan ook weer tot storingen leiden. Bovendien hebben goedkopere pellets een lager verbrandingsrendement. Dat houdt in dat er meer pellets nodig zijn om een bepaalde hoeveelheid warmte te krijgen in verhouding tot duurdere pellets.

 

Voor onderhoud aan uw pelletkachel kunt u contact opnemen met Ecologic.